XXI ALAM
Resumo:1213-1


Poster (Painel)
1213-1Analysis of differentially expressed genes of selected strains of Saccharomyces cerevisiae in the process of alcoholic fermentation
Autores:Natália Manuela Strohmayer Lourencetti (UNESP- ARARAQUARA - Universidade Estadual - Julio de Mesquita Filho / UNESP- ARARAQUARA - Universidade Estadual - Julio de Mesquita Filho / UNESP- ARARAQUARA - Universidade Estadual - Julio de Mesquita Filho / UNESP- ARARAQUARA - Universidade Estadual - Julio de Mesquita Filho) ; Danielle Fernanda Carvalheiro Silva (UNESP- ARARAQUARA - Universidade Estadual - Julio de Mesquita Filho / UNESP- ARARAQUARA - Universidade Estadual - Julio de Mesquita Filho) ; Flávia Danieli (UNESP- ARARAQUARA - Universidade Estadual - Julio de Mesquita Filho / UNESP- ARARAQUARA - Universidade Estadual - Julio de Mesquita Filho / UNESP- ARARAQUARA - Universidade Estadual - Julio de Mesquita Filho) ; Haroldo Cesar Oliveira (UNESP- ARARAQUARA - Universidade Estadual - Julio de Mesquita Filho / UNESP- ARARAQUARA - Universidade Estadual - Julio de Mesquita Filho / UNESP- ARARAQUARA - Universidade Estadual - Julio de Mesquita Filho) ; Warley Xavier da Silva (UNESP- ARARAQUARA - Universidade Estadual - Julio de Mesquita Filho / UNESP- ARARAQUARA - Universidade Estadual - Julio de Mesquita Filho / UNESP- ARARAQUARA - Universidade Estadual - Julio de Mesquita Filho / UNESP- ARARAQUARA - Universidade Estadual - Julio de Mesquita Filho) ; Edwil Aparecida de Lucca Gattas (UNESP- ARARAQUARA - Universidade Estadual - Julio de Mesquita Filho / UNESP- ARARAQUARA - Universidade Estadual - Julio de Mesquita Filho / UNESP- ARARAQUARA - Universidade Estadual - Julio de Mesquita Filho / UNESP- ARARAQUARA - Universidade Estadual - Julio de Mesquita Filho) ; Sandro Roberto Valentini (UNESP- ARARAQUARA - Universidade Estadual - Julio de Mesquita Filho / UNESP- ARARAQUARA - Universidade Estadual - Julio de Mesquita Filho / UNESP- ARARAQUARA - Universidade Estadual - Julio de Mesquita Filho / UNESP- ARARAQUARA - Universidade Estadual - Julio de Mesquita Filho) ; Maria Jose Soares Mendes Giannini (UNESP- ARARAQUARA - Universidade Estadual - Julio de Mesquita Filho / UNESP- ARARAQUARA - Universidade Estadual - Julio de Mesquita Filho / UNESP- ARARAQUARA - Universidade Estadual - Julio de Mesquita Filho / UNESP- ARARAQUARA - Universidade Estadual - Julio de Mesquita Filho) ; Cleslei Fernando Zanelli (UNESP- ARARAQUARA - Universidade Estadual - Julio de Mesquita Filho / UNESP- ARARAQUARA - Universidade Estadual - Julio de Mesquita Filho / UNESP- ARARAQUARA - Universidade Estadual - Julio de Mesquita Filho / UNESP- ARARAQUARA - Universidade Estadual - Julio de Mesquita Filho) ; Ana Marisa Fusco- Almeida (UNESP- ARARAQUARA - Universidade Estadual - Julio de Mesquita Filho / UNESP- ARARAQUARA - Universidade Estadual - Julio de Mesquita Filho / UNESP- ARARAQUARA - Universidade Estadual - Julio de Mesquita Filho / UNESP- ARARAQUARA - Universidade Estadual - Julio de Mesquita Filho)

Resumo

INTRODUCTION: The production of ethanol is about 75 billion liters per year; most of this total is produced by fermentation of sugars by the yeast Saccharomyces cerevisiae. Considering the importance of ethanol to the National economy is essential to know the S. cerevisiae to select new yeast strains in order to enhance ethanol production. Molecular tools are currently used in studies to understand the viability of yeast during fermentation. OBJECTIVE: To study the differentially expressed genes of selected strains of S. cerevisiae during fermentation test as to the resistance profiles and fermentation ability. MATERIALS AND METHODS: Thus, we previously were obtained 34 isolates of Saccharomyces sp from two samples harvest taken during periods of start and end of annual ethanol production from vat and fermentation dorna plant production of ethanol and sugar in the region of Araraquara SP Brazil. The yeasts previously identified by classical methods (macromorphology analysis of isolated colonies, analysis of the morphology of the colonies, flocculation test, test of the production of hydrogen sulfide) were selected and were later confirmed by molecular techniques (PCR and PCR-RFLP). Twenty-eight isolates of S. cerevisiae were selected and characterized by the ability to produce and tolerate ethanol. Two isolates with different profiles of production and ethanol tolerance (the first recovered in the beginning of the fermentation and the second of end) were separated and analyzed by RDA (Representational Difference Analysis). RESULT: In this context, 196 clones were sequenced, where initially four contigs were obtained and was identified as a protein participating Homoaconitase a route of synthesis of lysine, which responds to inhibition of the fermentation process that occurs when the high levels of ethanol to the fermentation medium.


Palavras-chave:  Saccharomyces cerevisiae, fermentation, ethanol, selection, RDA (Representation Difference Analysis)